covoare de calitate superioara Beni Mrirt realizate manual in Maroc

Motivul pentru care Beni Mrirt sunt recunoscute ca fiind covoare de lux

Covoarele Beni Mrirt sunt recunoscute ca fiind cele mai luxoase covoare marocane. Dar de ce sunt atat de apreciate de designerii si iubitorii de interioare, afla secretul in acest articol.
Cum ingrijim si curatam un covor din blana naturala de oaie? Citeste Motivul pentru care Beni Mrirt sunt recunoscute ca fiind covoare de lux 7 minute

Am dorit intotdeauna sa oferim o selectie de covoare si obiecte decorative deosebite pentru casa. Iar cautarile noastre se concentreaza intotdeauna pe piese de decor unice, create din materiale naturale, tesute sau innodate folosind tehnici traditionale. 

In Atlasul Mijlociu, cel mai nordic dintre cele trei lanturi muntoase ale Atlasului Marocan, am descoperit comunitati de artizani extraordinar de priceputi care poarta numele tribului care i-a creat cu secole in urma, Beni (adica “copii ai”) Mrirt.

Combinand traditia, mostenirea si o indemanare remarcabila, acestia creeaza cele mai remarcabile covoare marocane, recunoscute la nivel global ca fiind covoare de calitate superioara. Dar ce deosebeste cu adevarat covoarele Beni Mrirt de celelalte covoare marocane si le ofera reputatia solida in lumea designului de interior? Exista 4 motive si suntem mai mult ca siguri ca al treilea te va surprinde!

  • Materia prima - Covoarele autentice Beni Mrirt - pe care le vei găsi la Mango+Bloom – sunt realizate in regiunea Khenifra (care include satul Mrirt). Aici artizanii sunt renumiti pentru ca folosesc doar lana de inalta calitate, provenita local, moale, durabila. Acestia folosesc adesea coloranti naturali pentru a colora lana, bazandu-se pe plante, minerale si alte materiale organice. Henna, coaja de rodie, sofran, indigo sau cuprul sunt doar cateva dintre ele.
  • Tehnica de tesut - Crearea acestor covoare implica o tehnica complexa de innodare, un proces meticulos ce necesita saptamani, uneori chiar luni intregi. Lana este innodata cu precizie, cu noduri foarte stranse, rezultatul fiind unul remarcabil - un covor dens si moale.
  • Spalarea si uscarea - Unde se intampla magia. Fiecare covor Beni Mrirt este spalat de pana la cinci ori si uscat sub cerul desertului in curtea proprietatii familiei. Insa spalarea este un proces tinut secret, deoarece procesul de spalare este un proces care necesita cercetare si putini stiu etapele si ingredientele folosite la spalare. Acest proces asigura rezistenta culorii in timp ce inmoaie fibrele naturale ale lanii pentru a obtine o stralucire si o senzatie catifelata. Sunt multe locuri in Maroc care au incercat sa reproduca aceleasi tehnici, dar cu putin succes.  
  • Timpul - Lucrurile bune merita asteptate. Artizanii din Khenifra pretuiesc arta mestesugareasca transmisa din generatie in generatie. Ei au invatat ca lucrurile nu sunt menite sa se miste cu viteza luminii si respecta fiecare etapa din acest intreg procesul - proiectare, tesut, spalare, uscare - fiind motivul pentru care aceste covoare reprezinta varful maiestriei marocane de tesut.

La Mango+Bloom avem norocul sa lucram cu mai multe familii si cooperative specializate in covoare Beni Mrirt. De-a lungul timpului, aceste cooperative ne-au impartasit multe dintre secretele spalarii, permitandu-ne sa asistam si la etapele de transformare a covoarelor si suntem foarte onorati de increderea lor.

spalare covor marocan din lana in maroc

In aceste cooperative, femeile sunt responsabile pentru furnizarea materiei prime si realizarea covoarelor, in timp ce barbatii se ocupa de spalat si uscat. Spalatul este o sarcina care necesita un efort fizic deosebit. Doar imagineaza-ti ca trebuie sa agati un covor de lana de 20 kg complet umed pentru a fi uscat la soare! La una dintre vizite am intrebat unul dintre acesti barbati de cate ori spala un covor. Raspunsul acestuia a fost unul cu adevarat uimitor “Covorul este cel care imi spune cand sa ma opresc din spalat”. Sarcina acestuia este una dificila, insa am ramas impresionati cu cata placere lucreaza acesti artizani si cata pasiune pun in ceea ce fac. Iar rezultatul este cu adevart deosebit - un covor dens, moale si matasos, care face orice spatiu in care este amplasat sa para luxos si frumos.  

3 sfaturi pentru a distinge un covor Beni Mrirt autentic

Succesul la nivel global de care au parte covoarele marocane au si laturi mai putin pozitive. Desenele lor disctinctive continua sa fie copiate, vandute sub denumirea de “covoare berber” sau “covoare Beni” desi multe dintre acestea sunt realizate in fabrici din India, Turcia sau China cu materiale de o calitate nici pe aproape comparabila cu cele autentice.

Cei care cunosc covoarele autentice Beni Mrirt sau Beni Ourain stiu foarte bine ca detinerea unui covor marocan adevarat, realizat manual de la inceput pana la final cu lana virgina groasa si moale, este o experienta deosebita care nu poate fi inlocuita cu o copie. Un ochi antrenat - ca cel pe care am reusit sa il avem dupa ani de experienta - recunoaste un Beni Mrirt innodat autentic si spalat cu maiestrie. Iar a avea un astfel de covor in propria casa este nu doar o piesa unica si rafinata de frumusete atemporala, ci si o mostenire pentru generatiile urmatoare.

Cum stii insa daca covorul ales de tine este un covor Beni Mrirt autentic? Uite 3 secrete de care sa iei in calcul inainte de a face o achizitie. 

Calitatea materialului

Covoarele Beni Mrirt sunt realizate 100% din lana. Aceasta este de inalta calitate ce ii ofera covorului un aspect dens, moale si luxos, dar robust la atingere. Covoarele Beni Mrirt autentice sunt relativ grele datorita densitatii lanii si numarului mare de noduri. Un covor mediu de 1,5m x 2,5m poate cantari undeva la 15 kg. Daca covorul se simte neobisnuit de usor, acela poate fi o replica.

Nodurile si spatele covorului

Ai observat ca pe spatele covorului creat in fabrica la masina totul arata la fel? Covoarele marocane sunt, de asemenea, frumos realizate, dar se observa ca nodurile sunt diferite. Faptul ca acestea nu sunt aliniante perfect este un semn clar ca ceea ce detii este un covor autentic lucrat manual.

covor din lana innodat manual - verso spate

Franjurii covorului

Ai vazut covoare cu franjuri sau ciucuri; ai vazut cu siguranta si covoare fara ciucuri. Dar cu franjuri doar pe o singura parte? Inainte de toate haideti sa aflam ce sunt franjurii unui covor marocan? Ei bine, acestea sunt suvitele pe care nodurile de lana sunt rasucite si innodate pentru a crea acel covor. Aceasta inseamna ca fiecare suvita de franjuri trece de la un capat pana la celalalt al covorului. Este practic scheletul si baza acelui covor. 

Materialul din care sunt facuti ciucurii nu are o importanta semnificativa asupra valorii covorului, insa calitatea lui este importanta. Daca franjurii se desfac, rup sau se uzeaza, nodurile covorului pot incepe sa se desprinda si sa se desfaca. De aceea, bumbacul sau lana este ales ca baza pentru covor asigurandu-i o durabilitate buna. 

Poate ai observat deja faptul ca minunatele noastre covoare Beni Mrirt au franjuri doar pe o singura parte. Acest lucru se datoreaza modului cum acestea sunt create. Tesatoarele intind suvitele de tesatura pe cadrul de tesut si incep sa realizeze covorul nod cu nod. In mod natural, cadrul nu da franjuri la inceputul covorului, acestia fiind stransi si impretiti la finalului covorului. Pe masura ce cererea covoarelor marocane a crescut, femeile marocane au inceput sa se alinieze cerintelor clientilor, adaugand astfel la inceputul covorului franjuri pentru a asigura o simetrie.  

Aici la Mango+Bloom apreciem arta mestesugareasca lasata ca mostenire, drept urmare toate covoarele Beni Mrirt care sunt create special pentru noi am ales sa fie create in mod traditional cu franjuri pe o singura parte si sa pastram traditiile. Am invatat de asemenea ca, in traditia marocana, franjurii au si un simbol aparte, aceasta fiind o demonstratie a tesatoarei ca “povestea vietii” ei nu este completa. A termina ambele capete ar fi superstitios de prevestitor.