Cum alegem dimensiunea (+ stilul) covorului in fiecare camera
Designerii de interior se refera adesea la un covor ca fiind al cincilea perete al unei camere. Este un gand inveselitor, mai ales daca nu dorim sa tapetam peretii. Culoarea, forma si, intr-adevar, dimensiunea covorului pe care il alegem vor avea, desigur, un impact mare asupra oricarei camere. Covorul este unul dintre principalele puncte focale care leaga o camera. Aici la Mango+Bloom credem ca un covor bine ales (atat ca dimensiune cat si ca stil) este cel mai bun mod de a adauga caldura, textura si autenticitate intr-un spatiu. In acest ghid, designerii nostri impartasesc sfaturile lor pentru a gasi covorul potrivit pentru casa ta.
Cea mai frecventa greseala pe care o intalnim este ca oamenii aleg un covor mult prea mic in raport cu mobilierul lor, sau, nu au deloc covoare. Cu siguranta, sa scapam mancare in sufragerie pe covorul din lana pufos este ceva ce nu ne dorim niciodata. Insa de la alegerea covorului potrivit si pana la a renunta la covor este cale lunga, iar lasarea podelei complet goala este rareori o idee buna.
Pentru a alege covorul cu dimensiunea potrivita si pentru a-l aseza corect, va trebui sa luam in considerare dimensiunea si forma camerei, precum si mobilierul existent. Am ilustrat mai jos cum sa alegem dimensiune potrivita a covorului pentru fiecare camera a casei in functie de cele mai comune amenajari de mobilier, impreuna cu cateva sfaturi esentiale de design de care ar trebui sa tinem cont.
Covorul in Camera de Zi
Indiferent cat de frumos este covorul, daca nu are dimensiunea potrivita, pur si simplu nu va functiona. Un covor prea mic pentru camera poate fi dezamagitor si poate face ca totul sa para aglomerat. Alternativ, un covor prea mare ar putea coplesi mobilierul si poate face camera sa para mai mica.
In general, cel mai bine este sa lasam mobilierul deja existent sa determine dimensiunea covorului. Pentru a functiona ca fundatie pentru mobilier, recomandarea obisnuita este ca lungimea covorului sa nu fie mai scurta decat a canapelei. In mod ideal, un covor ar trebui sa iasa in afara de jur imprejur. Daca mobilierul se afla in mijlocul camerei, covorul ar trebui sa aiba spatiu pentru a cuprinde intreg mobilierul.
Daca spatiul este intr-un apartament si canapeaua are spatele pe un perete, atunci este indicat sa alegem un covor suficient de mare care sa aiba picioarele din fata a mobilierului pe covor. Indiferent daca alegem o canapea de colt sau una standard, ar trebui sa avem o treime din canapea pe covor sau o treime sa iasa dincolo de covor.
O regula generala de urmat este sa ne asiguram ca tot mobilierul este pe covor sau cel putin cele doua picioare din fata ale canapelei si ale scaunelor principale sunt pe covor.
Amplasarea covorului in camera de zi cand avem canapea de 2-3 locuri
Covor 240 x 360
Un covor mare poate sa gazduiasca majoritatea mobilierului, masutelor laterale si lampa de podea, oferind spatiului un aspect unitar.
Covor 200 x 300
Acest aranjament functioneaza bine in cele mai multe cazuri. Picioarele mobilierului se regasesc pe covor cu o treime din canapea in afara lui.
Covor 150 x 250
Acest aranjament este ideal intr-o camera de zi mai mica. O treime din canapea cu picioarele din fata se regaseste astfel pe covor.
Covor Asimetric
Un covor asimetric devine usor punctul focal al camerei de zi. Daca dorim sa folosim o masuta de cafea, alegem una care nu il acopera in intregime.
Amplasarea covorului in camera de zi cand avem canapea sectionala sau coltar
Covor 240 x 360
Acest covor mare se potriveste de minune in camerele de zi de dimensiuni mari sau intr-un spatiu open-plan.
Covor 200 x 300
Acest aranjament functioneaza cel mai bine intr-o camera mai mica unde canapeaua are spatele la perete.
Covor ca Punct Focal
Pentru ca acest concept sa para intentionat este nevoie sa pastram o distanta de cel putin 15 cm de canapea, scaune sau masute laterale, oferind astfel o senzatie aerisita si deschisa.
Covoare Stratificate
Stratificarea covoarelor adauga dimensiune camerei de zi, permitand texturilor si modelelor sa se conecteze armonios.
Alegerea designerilor nostrii
Stilul covorului in Living / Camera de Zi
Folosirea covorului ca baza sau ca ancora pentru intreg mobilierul este cel mai des intalnit aranjament in camera de zi. In functie de marimea camerei putem alege dimensiunea covorului si putem sa ne decidem daca dorim ca scaunele si canapeaua sa fie complet pe covor sau doar cu picioarele din fata. Deoarece mesele laterale si iluminatul de podea au dimensiuni mai mici, o recomandare buna este sa le plasam fie pe covor, fie pe toate in afara lui.
Camera de zi este locul in care ne petrecem cel mai mult timp acasa. Nu este de mirare de ce, cand alegem un covor pentru living, dorim ca acesta sa fie confortabil si sa ofere un grad mare de moliciune. Realizate manual, nod cu nod, covoarele marocane ofere exact acest sentiment extrem de tactil si linistitor datorita fibrelor sale luxuriant de moi din lana pura.
Covorul in Sufragerie
Covorul ajuta la definirea spatiului de luat masa mai ales daca spatiul este deschis cu camera de zi sau/si bucataria (spatiu open-plan). In mod ideal, pe covor ar trebui sa existe suficient loc pentru masa si toate scaunele acesteia, nu numai atunci cand sunt impinse inauntru, ci si cand sunt scoase, pentru a permite celor care iau masa sa intre si sa iasa fara probleme.
Recomandarea obisnuita este ca dimensiunea covorului sa fie cu 60-70 cm mai mare decat blatul mesei, dar cel mai bine este intotdeauna sa masuram scaunele sau sa verificam ca toate cele patru picioare vor fi in continuare pe covor atunci cand scaunele sunt scoase. Daca ne zgarcim cu dimensiunea unui covor, mai mult ca sigur picioarele scaunului vor fi dezechilibrate si se vor clatina. Exista, de asemenea, riscul ca picioarele unui scaun sa se prinda de marginea covorului atunci cand fiind asezati, incercam sa aducem scaunul mai aproape de masa.
Este bine sa evitam combinatia de mese dreptunghiulare si covoare rotunde si, invers, mese rotunde si covoare dreptunghiulare. Daca avem o masa rotunda, alegem un covor de aceeasi forma. Regula generala se aplica si aici si ne asiguram ca, atat masa cat si scaunele, sunt incadrate de covorul rotund.
Covorul in dining ar trebui sa fie cu 60-70 cm mai mare decat blatul mesei, suficient de mare pentru ca atunci cand scaunele sunt trase, acestea raman in continuare pe covor.
Amplasarea covorului in sufragerie
Covor la masa dreptunghiulara
Indiferent de numarul de locuri la masa, este bine sa alegem un covor care este cu 60-70 cm mai mare decat blatul mesei, oferind astfel suficient spatiu pentru ca toate scaunele sa fie pe covor chiar si atunci cand sunt scoase.
Covor la masa rotunda
Daca avem o masa rotunda sau patrata este bine sa alegem un covor cu o forma asemanatoare. Si in acest aranjament, ne asiguram ca avem un covor mare care cuprinde toate scaunele.
Alegerea designerilor nostrii
Stilul covorului in Dining / Sufragerie
Cand suntem in cautarea covorului perfect pentru sufragerie, este important sa gasim un echilibru intre stil, functionalitate si usurinta de intretinere. In timp ce stilul si designul unui covor sunt cruciale pentru imbunatatirea aspectului general al sufrageriei, la fel de important este sa alegem un covor care sa reziste la uzura unui spatiu cu trafic intens, mai ales atunci cand varsarile si petele sunt practic inevitabile.
Lungimea fibrelor covorului pentru sufragerie este un factor important in alegerea covorului pentru sufragerie. Un covor tesut plat sau cu gramada joasa este in general usor de intretinut. In schimb, un covor innodat cu fibre mai lungi poate prinde scurgerile si alimentele in tesatura, facand astfel curatarea mai dificila.
Poate parea evident sau nu la prima vedere, dar atunci cand alegem culoarea pentru covorul din sufragerie, trebuie sa ne gandim la pete. Nuante deschise precum alb, bej sau gri deschis sunt usor de expus la pete si ideal ar fi, daca dorim un covor in astfel de culori, sa il pastram pentru alta camera a casei. In schimb, exista o multime de covoare colorate, pline de farmec, care pot fi folosite ca piesa centrala izbitoare in sufragerie, nu doar pentru a acoperi petele. Aici la Mango+Bloom credem ca un covor kilim functioneaza extraordinar in zona de luat masa. Este reversibil, usor de ingrijit (simpla scuturare si aspirare periodica este de ajuns) si adauga personalitate oricarui stil de decor prin infuzia de culoare care este posibila datorita faptului ca acesta este realizat manual din lana de calitate.
Covorul in Dormitor
Cand alegem un covor pentru dormitor ar trebui sa tinem cont de forma covorului, dimensiunea patului si a camerei. Pe langa echilibrarea camerei, un covor bine dimensionat ofera confort sub picioare atunci cand iesim din pat, iar pentru asta trebuie sa ne asiguram ca lasam suficient spatiu pe fiecare parte a patului. Daca covorul este similar cu latimea patului, poate parea prea mic, iesind doar la picioarele patului sau chiar sa dispara complet sub pat. Pe de alta parte, daca covorul este prea mare, se poate simti coplesitor. De aceea merita sa ne gandim la regula treimii si sa ne amintim ca oamenilor le plac adesea covoarele care sunt proportionale cu latimea patului.
Designerii de interior recomanda, in functie de dimensiunea patului, sa avem un covor mare care se extinde cu 45-70 cm pe fiecare parte a patului fie ca incorporeaza sau exclude noptierele. Alternatic, putem alege traverse sau covoare mici pe fiecare parte a patului. Acest aranjament ofera cantitatea recomandata de spatiu in jurul patului, oferind de asemenea o ancorare vizuala.
Regula generala este sa asezam covorul sub doua treimi din fata patului sau sub intregul pat si noptiere. Alternativ, putem alege traverse sau covoare mici pe fiecare parte a patului.
Amplasarea covorului in dormitorul cu un pat dublu sau king-size.
Tablia patului este la perete
Un covor de 240x360 (pat king-size) sau unul de 180x270 (pat dublu) functioneaza excelent in acest aranjament. Asezam covorul perpendicular pe pat, cu noptierele in afara lui.
Set de covoare in dormitor
Traversele sau covoarele mici sunt o optiune buna pentru a adauga confort plasand cate una pe fiecare parte a patului. Suplimentar putem adauga un al treilea covor la picoarele patului.
Covor in dormitor spatios
Daca spatiul ne permite si patul nu este pe perete, un covor mare care sa cuprinda patul, noptierele si orice alt mobilier la picioarele patului este alegerea ideala.
Amplasarea covorului in dormitorul copiilor
Covor mare in camera copilului
Plasand un covor de 150x240 sub doua treimi inferioare ale patului si lasand noptierele in afara lui obtinem un aspect elegant.
Covoare mici in camera copilului
Doua covoare mici pe fiecare parte a patului adauga confort si plus de moliciune camerei copilului.
Camera copiilor cu 2 paturi
Cand avem doua paturi pe acelasi perete, incadrarea lor cu un covor mic si o traversa lunga este o alegere mult mai economica decat utilizarea unui covor mare care sa cuprinda ambele paturi.
Alegerea designerilor nostrii
Stilul covorului in Dormitor
Dormitorul ar trebui sa fie un spatiu de relaxare suprem. Si pentru a crea un mediu confortabil, alegerea stilului covorului este esentiala pentru a avea o aterizare moale sub picioare cand ne trezim dimineata. Pentru un aranjament in care patul este asezat partial sau complet pe covor, este de recomandat sa optam pentru un covor dreptunghiular perpendicular pe pat. Alegerea acestuia depinde de mai multi factori precum stilul de decor al camerei, tipul podelei sau gradul de moliciune pe care dorim sa il obtinem prin amplasarea lui.
Daca totusi, nu ne incanta ideea ca o mare parte a covorului sa dispara sub pat, o optiune extraordinara este sa alegem un set de covoare de fiecare parte a patului si, optional, un al treilea covor la picioarele patului. Aici la Mango+Bloom credem ca blanurile naturale sunt ideale pentru dormitor si pur si simplu adoram acest tip de aranjament. Cu optiuni de alegere intre covoare simple si duble, blanitele sunt disponibile in culori multiple pentru a completa orice paleta de culori si stil de decor.
Covorul in Birou sau Camera de Lectura
In biroul de acasa, daca detinem un scaun de lucru cu roti rulante, este de recomandat sa luam in considerare un covor tesut plat care permite scaunului sa alunece cu usurinta pe covor. In general dorim sa lasam cel putin 70 cm de covor in afara suprafetei biroului pentru a permite un spatiu suficient de manevrare a scaunului. Daca totusi, biroul de acasa este configurat intr-un format asemanator unei zone de lectura sau de relaxare, atunci un covor rotund pentru a delimita zona fotoliului sau unul dintre covoarele noastre marocane pot fi o optiune extraordinara pentru a crea o oaza de liniste pentru ragaz si reflectare.
Unul dintre look-urile noastre prefereate in birou (dar si in camera de zi) este folosirea covorului ca piesa centrala. Un covor asimetric din piele naturala de vaca va functiona extraordinar ca element de accent, fie de sine statator, fie peste un covor dreptunghiular din iuta folosit ca baza.
Covorul in Hol sau Bucatarie
Holul este zona casei care tinde sa aiba cel mai mult trafic, asa ca este de recomandat sa alegem un covor deosebit de rezistent la murdarie, o idee practica fiind alegerea unui covor reversibil sau lavabil. Deoarece holurile sunt adesea nu foarte late si includ mai multe usi, este bine sa alegem covoare lungi, inguste, netede, care nu adauga prea multa inaltime si care sa ne permita sa lasam cel putin 10-15 cm intre covor si perete. De asemenea trebuie sa luam in considerare si distanta de orice usa pentru a minimiza frecarea nedorita.
O regula de design de care ar trebui sa mai tinem cont este ca, in holuri, este important sa tinem picioarele mobilei departe de covor. Acest lucru permite holului sa se simta mai putin aglomerat.
Covorul in Baie
Cea mai buna dimensiune de covor pentru baie va depinde de dimensiunea si forma camerei, dar si de locul in care sunt montate corpurile de baie. Cea mai comuna alegere, adesea folosita si de designerii de interior, este sa plasam pur si simplu covorul in fata chiuvetei, deoarece acolo vom sta majoritatea timpului.