cum si unde amplasam covorul in dormitor afla in articolul pe mango+bloom

Cum alegi si unde trebuie amplasat un covor in dormitor?

Pozitia corecta a covorului este la fel de esentiala ca si alegerea covorului in sine. Afla cum si unde trebuie amplasat covorul in dormitor.

Mai mult decat ar crede unii oameni, plasarea covoarelor este vitala pentru orice proiect de design. Pozitia corecta a covorului este la fel de esentiala ca si alegerea covorului in sine. Dupa cum probabil stii, un covor poate modifica un intreg proiect de design, inclusiv sentimentul pe care il da. Poate defini un punct focal, poate zona spatiul si chiar echilibra o paleta de culori. Cu toate acestea, daca asezi gresit covorul, iti va strica proiectul de amenajare interioara. Dar nu iti face griji. In acest articol, iti vom arata cum si unde sa amplasezi covorul in dormitorul tau dar si cateva sfaturi utile de designeri de interior.

Plasarea unui covor sub pat

Cel mai obisnuit loc pentru un covor in dormitor este sub pat, unde ancoreaza cea mai mare piesa de mobilier din camera. Dacă ai noptiere care flancheaza patul, trebuie sa te decizi daca doresti ca acesta sa mearga sub ele - pana la tablia de pat - sau sa se opreasca inaintea picioarelor din fata noptierelor.

“Evita sa alegi un covor care dispare sub pat sau unul care doar iese la picioarele patului.”

Daca ai un dormitor mare, cu mult spatiu In jurul partilor laterale ale patului, poate doresti sa cumperi un covor foarte mare ca fundatie, dar merita sa ne gandim la regula treimii si sa pastram covoarele proportionale cu latimea patului. 

In dormitoarele mai mici ar trebui sa acordam mai multa atentie dimensiunii intregii camere si altor piese de mobilier decat dimensiunii patului. 

Designerii de interior recomanda ca un covor sa se extinda cel putin 60-90 cm pe fiecare parte a patului si care ia sau exclude noptiere. Acest aranjament ofera, de asemenea, patului mare o anumita ancorare vizuala. Evita sa alegi un covor care dispare sub pat sau unul care doar iese la picioarele patului.

„Cel mai popular aspect al covorului pentru dormitoare este asezarea a doua treimi din pat pe covor, lasand treimea ramasa expusa in camera” 

cum si unde amplasam covorul in dormitor sub pat

(sursa: WestElm)

Pozitionarea covorului langa pat

Daca nu vrei sa investesti intr-un covor care va fi o mare parte ascuns sub patul tau, alege in schimb covoare de tip traverse. Daca nu poti cumpara covorul de dimensiunea potrivita pentru camera ta, atunci opteaza pentru doua covoare de dimensiuni mai mici de fiecare parte a patului. Te vei bucura de frumusetea lor si vor fi, de asemenea, moi pe picioarele tale cand te vei ridica din pat.

Lungimea si latimea covoarelor depind de cat spatiu ai; opteaza pentru covoare mai lungi, care aliniaza toata lungimea patului sau covoare de accent mai mici, care te scuteste de o podea rece dimineata. Cea mai populara alegere cand vine vorba de un set de covoare pentru dormitor este plasarea de o parte si de alta a patului a doua covoare din blana de oaie naturala.

cum si unde amplasam covorul in dormitor langa pat

Cum sa asezi un covor sub mobilierul din dormitor

Celelalte piese de mobilier din camera ta, inclusiv dulapuri si zone de relaxare, pot influenta si dimensiunea si amplasarea covorului tau. Ia in considerare ca, orice aranjament de scaune, cum ar fi un colt de lectura sau un birou, are nevoie de un covor pentru a se simti complet.

Corect

cum si unde amplasam covorul in dormitor - corect

De Evitat

cum si unde amplasam covorul in dormitor - de evitat(sursa: The Interior Design Handbook - Frida Ramstedt)

Incearca sa stratifici covoare

Chiar daca acest lucru poate parea putin neobisnuit, stratificarea unui covor, uneori chiar si cu diferite texturi si forme, iti poate ridica proiectul de design in bine, deoarece adauga confort si originalitate spatiului. Pentru a te asigura ca ai o plasare buna a covorului, trebuie sa analizezi bine alegerile, astfel incat sa fii sigur ca covoarele se completeaza reciproc si sa te asiguri ca dormitorul la care lucrezi are spatiul necesar pentru a merge mai departe cu aceasta idee. Acest lucru este important deoarece designul va parea supraincarcat daca zona nu este suficient de mare.

Covorul de sus devine o caracteristica - o piesa statement - incadrata de covorul de jos. Vom face adesea acest lucru cu un covor tesut natural pe partea de jos si un covor usor inspirat de epoca sau un covor natural deasupra. Un astfel de exemplu ar fi stratificarea unei piei de vaca naturale peste un covor dreptunghiular din iuta sau alte fibre naturale. Asemeni se poate folosi un covor tesut incadrat de doua blanuri de oaie de fiecare parte a patului.

Evita amestecarea modelelor atunci cand stratifici covoare. In mod ideal, covorul tau de sus are model iar covorul amplasat ca fundatie este de culoare solida.

Covor peste mocheta? 

Potrivit designerilor, acest lucru este total fezabil. Cheia este sa te asiguri ca acorzi o atentie deosebita factorilor cum ar fi materialul si dimensiunea mochetei.

Adaugarea unui covor pe mocheta este o modalitate excelenta de a infuza mai multa personalitate intr-un spatiu. In plus, plasarea unui covor poate ajuta la prelungirea duratei de viata a mochetei de sub acesta sau poate ascunde urme sau pete inestetice care sunt imposibil de indepartat.

Covoarele dhurrie, kilim sau covoarele din piele de vaca arata grozav stratificate pe mocheta datorita profilului lor scazut. Evita sa stratifici un covor pe o mocheta prea groasa sau texturata. 

Daca mocheta are un profil redus si are nevoie de o nota de culoare sau textura, un covor stratificat poate fi o optiune excelenta, atata timp cat nu creeaza un pericol de impiedicare.

Nu iti fie frica de culoare si model

Covoarele sunt o modalitate excelenta de a injecta culoare si textura in dormitor, asa ca imbratiseaza-le in timpul cumparaturilor. Descopera colectia de covoare pentru dormitor din magazinul nostru online Mango+Bloom.

Citeste si: Ghid complet in alegerea dimensiunii covorului pentru toate camerele casei