GHID COMPLET

Cum alegem dimensiunea potrivita a covorului

Pentru a alege covorul cu dimensiunea potrivita si pentru a-l aseza corect, va trebui sa luam in considerare dimensiunea si forma camerei, precum si de mobilierul existent. Am ilustrat mai jos cum sa alegem dimensiune potrivita a covorului pentru fiecare camera a casei in functie de cele mai comune amenajari de mobilier, impreuna cu cateva sfaturi esentiale de design de care ar trebui sa tinem cont.

Amenajarea camerei de zi

Indiferent cat de frumos este covorul, daca nu are dimensiunea potrivita, pur si simplu nu va functiona. Un covor prea mic pentru camera poate fi dezamagitor si poate face ca totul sa para dezordonat. Alternativ, un covor prea mare ar putea coplesi mobilierul si poate face camera sa para mai mica.

O regula generala de urmat este sa ne asiguram ca tot mobilierul este pe covor sau cel putin cele doua picioare din fata ale canapelei si ale scaunelor principale sunt pe covor.

Ideal

180 x 240 cm

Potrivit

150 x 240 cm

De Evitat

100 x 150 cm

Amenajarea spatiului de luat masa

Covorul ajuta la definirea spatiului de luat masa mai ales daca spatiul este deschis cu camera de zi sau/si bucataria (spatiu open-plan). Regula generala este sa ne asiguram ca masa si scaunele - chiar si atunci cand sunt scoase - se gasesc pe covor.

Daca avem o masa rotunda, alegem un covor de aceeasi forma. Regula generala se aplica si aici si ne asiguram ca atat masa cat si scaunele sunt incadrate de covorul rotund.  

Ideal

> 150 x 240 cm

De Evitat

Amenajarea dormitorului

Cand alegem dimensiunea covorului pentru dormitorul principal ar trebui sa tinem cont de forma covorului, dimensiunea patului si a camerei. Regula generala este sa asezam covorul sub doua treimi din fata patului sau sub intregul pat si noptiere. Alternativ, putem alege traverse sau covoare mici pe fiecare parte a patului.

Ideal

180 x 270 cm

Potrivit

150 x 240 cm

De Evitat