3 sfaturi in alegerea covorului pentru dining

3 sfaturi de luat in considerare cand alegi un covor in living

Covorul din camera de zi creeaza o baza pentru toate piesele de mobilier. Ia in considerare aceste 3 sfaturi simple pentru a decora ca un profesionist.

Un covor perfect ar trebui sa fie mai mult decat un simplu obiect decorativ - ar trebui, de asemenea, sa contribuie la crearea unui punct focal in camera de zi. De fapt, plasarea covorului în locul potrivit poate face toata diferenta in aspectul si senzatia generala a spatiului tau. Orice designer cu experienta iti va spune ca un covor este piesa care leaga toate celelalte elemente ale camerei, creand o baza pentru toate piesele de mobilier si oferind in acelasi timp o textura vizuala si tactila.

Cu atat de multe culori si modele din care poti alege, selectarea covorului potrivit poate fi o provocare. In general, cel mai bine este sa lucrati cu decorul pe care il aveti deja si sa lasati asta sa determine dimensiunea covorului. Dar inainte de a incepe cautarea pentru covorul perfect pentru living-ul tau, ar trebui sa iei in considerare 3 sfaturi care credem noi ca sunt esentiale.

Picioarele mobilierului ar trebui sa stea pe covor

Indiferent de stilul de decor ales pentru a amenaja living-ul, exista un pas pe care nu ar trebui sa sari niciodata - dimensiunea covorului. Si pentru a determina asta trebuie luat in calcul cat de mare este spatiul si unde anume este pozitionat mobilierul in camera.

Alege intodeauna mai mare. Covorul sa nu fie mai scurt decat lungimea canapelei, altfel nu va actiona ca fundatie pentru mobilier daca este mai mic. In mod ideal, un covor ar trebui sa iasa peste tot. 

Daca mobilierul tau - si ne referim aici la canapea si fotolii - se afla in mijlocul camerei, covorul ar trebui sa cuprinda intreg mobilierul. In schimb, daca camera de zi este mai mica, iar canapeaua are spatele pe perete, atunci este suficient ca picioarele din fata a canapelei sa fie pozitionate pe covor. 

Ca regula generala, lasa cel putin 8 cm de covor in spatele picioarelor din fata a mobilierului. Alege un covor suficient de mare incat sa eviti sa strangi toata mobila pe covor cand iei in considerare acei 8 cm. Vei dori sa lasi cel putin 30 cm intre canapea si masuta de cafea si eventualele fotolii aflate pe cealalta parte pentru a avea un spatiu amplu de trecere.covor plasat corect sub canapea si fotoliu

(sursa: WestElm)

Tine-ti covorul departe de perete

Nu alege un covor de dimensiune atat de mare incat sa se intinda pe peretii camerei. Daca nu cumva incerci sa ascunzi o podea inestetica, covorul tau nu ar trebui sa fie folosit ca o mocheta. Asa ca lasa putin loc intre capatul covorului si pereti. Punem covoare pe podele din lemn sau gresie care ne plac – vrem doar sa delimitam spatiul, sa adaugam caldura si confort si sa asiguram amortizarea sunetului.

Ca regula general se recomanda sa pastram un spatiu de aproximativ 15 cm intre perete si covor - orice mai aproape de 10 cm incepe sa para putin inghesuit.

Centreaza covorul sub canapea

Daca am vorbit de dimensiuni si masuratori in cele doua sfaturi de mai sus, acum este timpul sa luam in calcul plasarea covorului in living. Desi nu exista o modalitate corecta sau gresita de a plasa un covor in camera de zi, centrarea canapelei pe acesta este de obicei un pariu sigur. In calitate de ancora a camerei, daca covorul este descentrat, tinde sa faca si alte piese sa arate putin decalate.

imagine exemplu cum amplasam covorul sub canapea si fotolii in living sau sufragerie

(sursa: The Interior Design Handbook - Frida Ramstedt)

Cu toate acestea, in functie de dimensiunea camerei si de stilul canapelei, o canapea nu trebuie sa fie intotdeauna perfect centrata pe covor. Spre exemplu o canapea modulara sau sectionala poate fi aliniata cu coltul covorului in loc sa fie centrata cu acesta.

covor centrat la o canapea modulara

canapea modulara aliniata cu coltul covorului

(sursa: WestElm)

Bonus Tip: Ia in considerare mai mult de un covor

Daca ai noroc sa beneficiezi de spatiu mare in camera de zi poti utiliza o varietate de covoare de dimensiuni diferite pentru a crea zone distincte in spatiu. Astfel fiecare aranjament de scaune poate avea propriul sau covor sau poate exista un covor central mare cu covoare de accent mai mici folosite in camera.

Vrei sa creezi un spatiu confortabil? Poti face prin stratificarea covoarelor unul peste altul. Stratificarea este un truc folosit in decorul eclectic si boho pentru a aduce mai multa culoare si textura. Un exemplu foarte popular in ultimii ani printre designeri este folosirea unui covor mare din iuta sau sisal ca fundatie, stratificat cu un covor din piele de vaca naturala sau poate un covor din blana de oaie in lunile mai reci.

Citeste si: Ghid complet in alegerea dimensiunii covorului pentru toate camerele casei