cum ingrijim si curatam un covor din piele naturala de vaca

Cum ingrijim si curatam un covor din piele naturala de vaca

Varsarea lichidelor sau a altor materii solide pe covor este ceva aproape inevitabil. Afla aici cum putem ingriji si curata un covor din piele naturala.

Covorul tau din piele de vaca este piesa de mandrie in casa ta. Iti plac modelele sale unice, culorile minunat de bogate si senzatia catifelata si eleganta. Arata perfect in camera ta de zi si cu siguranta vrei sa sa ramane asa.

Toate pieile de vaca disponibile in Mango+Bloom sunt selectate atent si fotografiate individual pentru ca tu sa primesti exact ce iti doresti. Acestea provin de la tabacarii cu experienta folosind cele mai bune tehnici. Cu toate acestea, merita sa ne amintim ca pielea de vaca este un material natural, organic. A suferit un proces special de bronzare pentru a-si pastra calitatile, asa ca putina grija pentru a-l mentine sa arate cat mai bine nu este prea mult de cerut.

Covoarele si accesoriile din piele de vaca sunt durabile si rezista bine utilizarii intr-o casa aglomerata. Traficul zilnic dar si varsarea ocazionala a lichidelor sau materiilor solide poate afecta pielea de vaca. Din fericire, exista cateva metode simple de ingrijire pe care poti aplica acasa pentru a obtine tot ce este mai bun pentru covorul tau din piele si pentru a-l pastra sa arate frumos. Iata recomandarile noastre.

Ingrijirea periodica a covoarelor din piele de vaca

Nu inmuia niciodata pielea de vaca

Inainte de afla cum sa ai grija sau cum sa cureti un covor din piele de vaca trebuie sa stii ca inmuierea pielii de vaca in apa poate provoca daune pe termen lung. Utilizeaza intotdeauna cea mai mica cantitate de apa necesara. Pielea de vaca este tabacita pentru a pastra mai bine proteinele de pe piele. Inmuierea pielii de vaca afecteaza procesul de bronzare iar pielea de vaca nu va arata la fel de bine.

Aspira in mod regulat.

Foloseste peria cu peri tari a aspiratorului pentru a mentine aspectul deosebit al covorului din piele de vaca. Recomandarea noastra este sa aspirati o data pe saptamana si sa periezi intotdeauna in directia naturala a parului.

Periaza si scutura.

Periajul regulat cu o perie sau matura cu peri duri poate mentine covorul din piele curat pentru o lunga perioada de timp. In timp ce aspiri, este posibil ca unele zone din interiorul covorului sa contina in continuare murdarie sau resturi. Periajul poate ajuta la indepartarea murdariei incapatanate de pe covor. Sa scoti covorul afara si sa il scuturi este de asemenea o modalitate eficienta de a indeparta particulele de praf sau murdaria pe care aspiratorul nu le poate atinge.

Curatarea cu abur

Curatarea cu abur este o metoda eficienta si sigura de intretinere a covoarelor din piele de vaca. Daca detii un aparat de curatat cu aburi urmeaza urmatorii pasi:

  • Inainte de a utiliza aparatul de curatat cu abur aspira covorul pentru a elimina excesul de praf si murdarie.
  • Lasa masina de curatat cu abur sa se incalzeasca la temperatura optima de functionare inainte de a o folosi pe covor.
  • Asigura-te ca miscarea de curatare este in directia parului covorului.
  • Mentine aparatul de curatat in miscare constanta pentru a nu curata prea mult o zona.
  • Asigura-te ca nu lasi covorul sa se ude, deoarece excesul de apa poate deteriora parul covorului.

Cum tratam probleme comune a covoarelor din piele de vaca

Ondularea

Cu trecerea timpului colturile covoarelor din piele de vaca se pot ondula. Inainte de a te grabi sa inlocuiesti covorul, ia in considerare ca ondularea se intampla deoarece colturile unei pei de vaca sunt mai subtiri in comparatie cu zona centrala. O cauza comuna a ondularii pieii este expunerea mare la caldura. Daca covorul se confrunta cu foarte multa caldura des, cel mai bine este sa ii gasesti un loc relativ mai rece si sa il lasi sa se desfasoare.

Alternativ, poti stropi un pic de apa pe covor si il perii pana cand isi revine la forma initiala. Apoi pune putina greutate in colturi pentru cateva zile pana cand isi recapata forma.

Inca o data, fii atent cand pulverizezi apa pe covorul din piele. Mentine consumul de apa la minimum pentru a deteriora covorul din cauza excesului de apa.

Eliminarea cutelor

Cutele sau liniile de pliere formate in urma depozitarii unui covor din piele de vaca pot fi foarte urate. Pentru a elimina cutele tot ce trebuie sa faci este sa pui covorul plat pe podea si vei vedea cum cutele se diminueaza in mod natural in cateva saptamani. 

In cazul in care dupa cateva saptamani covorul tau din piele inca prezinta cute, cum te-am sfatuit si mai sus in cazul ondularii, poti pulveriza usor cu apa si pune putina greutate (cateva carti) pe cutele respective.

Ca ultima solutie, poti calca un covor din piele de vaca. Incepe cu folosirea unei carpe curate (de exemplu un prosop necolorat sau vopsit) si pune fierul de calcat la setarea bumbac cu mult abur. Calca atat partea cu firele de par, cat si cea din piele astfel incat sa nu uiti sa folosesti carpa intre fier si piele.

Daca acest lucru nu functioneaza, incearca fierul de calcat direct pe piele, dar mentine fierul in miscare continua, sau vei ajunge cu forma fierului reflectata in parul pieii de vaca.

Indepartarea petelor

Primul lucru in cazul in care se varsa ceva pe un covor din piele este sa tratezi petele imediat. Incearca sa indepartezi materiile solide razuind cu marginea tocita a unui cutit. In cazul in care se varsa lichide sau uleiuri, actioneaza rapid prin inmuierea lichidului cu o carpa curata sau un prosop de hartie.

Petele incapatanate pot fi indepartate cu putin sapun delicat sau sampon nealcalin si un burete usor umed. Uleiul de eucalipt este un alt mod eficient de a indeparta in mod natural petele de lichid si de a curata temeinic un covor din piele de vaca. Freaca usor in orice directie pentru a indeparta pata. Lasa intotdeauna covorul din piele de vaca sa se usuce in aer liber, daca este posibil.

La final... 3 sfaturi utile

Pregateste-ti o trusa simpla de ingrijire

Varsarea lichidelor sau a altor materii solide este inevitabila. Ca ai prieteni in vizita sau mai ales daca camera de zi este locul de joaca a copiilor, este bine sa fii pregatit(a). O trusa cu cateva instrumente de baza te va ajuta atunci cand inevitabilul se va intampla. Iti recomandam aceste articole simple, de zi cu zi: o perie cu peri tari, un sapun bland, un burete moale, un aspirator cu perie si un spray de protectie.

Fereste pielea de lumina directa a soarelui

Lumina soarelui foarte puternica poate afecta tonurile si poate interfera cu bronzarea, asa ca incearca sa feresti superba piele de vaca de razele soarelui.

Protejeaza pielea de vaca

Adaugarea unui strat de Scotch Guard sau a unui altei solutii asemanatoare ce protejeaza tesatura de lichide poate ajuta la respingerea petelor inainte ca acestea sa apara. Dupa curatarea pieii de vaca, freac-o usor cu o cantitate mica de protector, astfel va ramane curata mai mult timp. De asemenea, depoziteaza covorul sau orice accesoriu din piele in saci pentru a evita depunerea de praf atunci cand nu sunt utilizate.