paturi din lana de alpaca - o comoara a anzilor ecuadorieni

Lana de alpaca: o comoara a Anzilor cu o traditie straveche

In Peru si Ecuador traiesc aproximativ 80% din populatia de lame si alpaca din lume. Localnici traiesc in ferme mici, dedicate cresterii acestor minunate alpaca, iar lana provenita de la ele este singura sursa de venit. 

Cu mult inainte de Columb, cu mult inainte de ascensiunea primilor conducatori incasi si cu mult inainte ca acestia sa puna piatra de temelie pentru maiestuosul Machu Picchu, oamenii din muntii inalti ai Anzilor au intalnit o camila mica fara cocoase. Oamenii de stiinta cred acum ca a fost vicuña pe care popoarele andine au imblanzit-o acum peste 6 mii de ani. Forma domestica a acestor camelide din Lumea Noua este binecunoscuta astazi ca prietenoasa alpaca. Spre deosebire de lama, care este folosita ca animal de transport, alpaca este deosebit de populara pentru lana fina, dar rezistenta la rupere.

Fermele de alpaca

Lama si alpaca au constituit baza dezvoltarii culturilor incasi si predecesoare. Acest lucru este cel mai vizibil in Peru si Ecuador in zilele noastre, unde traiesc aproximativ 80% din populatia de lame si alpaca din lume. Cei mai multi dintre acestia traiesc in ferme mici, dedicate cresterii acestor minunate alpaca. Pentru nenumaratii locuitori andini, lana de alpaca este singura sursa de venit. 

Ce face ca lana de alpaca sa fie atat de speciala?

Alpaca sunt originare din zonele muntoase din Peru, Ecuador si Bolivia, unde temperaturile scad adesea cu mult sub zero grade. Blana animalelor este singura lor protectie impotriva acestui frig amar, asa ca lana lor poseda proprietati izolante extrem de eficiente. Cum? Lana de alpaca este termoregulatoare in mod natural datorita fibrelor sale. Similar cu paturile din mohair, aceste fibre speciale prind caldura corpului mai eficient decat lana oricarui alt animal. Deoarece lana de alpaca are si un puf natural, paturile de alpaca retin mai mult aer cald si astfel te incalzeste, ramanand in același timp respirabile, astfel incat sa nu transpiri sau sa te supraincalzesti, asa cum se intampla cu fibrele dense sintetice.

Lana de alpaca este unica iar proprietatile lanei de alpaca sunt nenumarate. Regleaza temperatura corpului in mod optim, fibrele fine ale acesteia nu zgarie fiind placut moi si este natural impotriva murdariei, durabila si rezistenta la rupere. Deoarece fibrele contin molecule specifice de proteine, produsele din lana de alpaca sunt inodore. Un alt avantaj este ca nu exista grăsime de lana sau lanolina, ceea ce face ca lana sa fie deosebit de prietenoasa cu alergiile.

De ce sa alegi o patura calda din lana de alpaca

O patura de alpaca are multe avantaje, ceea ce o face o investitie demna pentru orice casa. Somptuos de moale, incredibil de calda, hipoalergenica si durabila, o patura din lana de alpaca este perfecta pentru (aproape) fiecare camera din casa si potrivita chiar pentru bebelusi si copii mici.

Desi este considerata o fibra de lux si are un nivel ridicat de moliciune matasoasa, paturile din lana de alpaca sunt mai ieftine decat cele din casmir si doar putin mai scumpe decat lana de oaie. Designurile native sunt atemporale si infuzeaza autenticitate oricarei camere, nefiind nevoie sa le schimbi in functie de tendinte. Daca iei in considerare acest lucru vei realiza ca aceste paturi din lana de alpaca sunt accesibile si o investitie pe care nu o vei regreta niciodata.

Aceasta fibra este o alegere buna pentru copiii mici - a caror piele este mai delicata - dar si pentru persoanele cu piele sensibila, deoarece este deosebit de moale. Pentru cei care considera ca si lana de oaie este intepatoare, o patura din lana de alpaca sau o cuvertura de alpaca ofera un confort extraordinar.

O patura din lana de alpaca se simte similar cu cea din lana merino foarte fina si poate fi, de asemenea, comparata cu paturile de casmir. Ocazional, lana de alpaca va fi amestecata cu o alta fibre inainte ca firele sa fie tesute intr-o patura. Exista mai multe motive pentru aceasta, in functie de fibrele cu care a fost amestecata.

Lana de alpaca poate fi amestecata cu lana de oaie, bumbac sau acril. Acest lucru scade pretul paturii (deoarece celelalte fibre sunt mai ieftine si mai putin rare decat alpaca), dar ofera designului general o senzatie moale, calda, dar adaugand si rezistenta mai mare paturii.

Din cand in cand, alpaca este amestecata si cu casmir. Paturile care au in compozitie alpaca si casmir sunt mai ieftine decat paturile de casmir 100% pur, deoarece casmirul este una dintre cele mai rare si mai intensive fibre de productie. Amestecul, totusi, creeaza in continuare un accesoriu de casa care este incantator de moale, somptuos si luxos: lucrul perfect cu care sa te rasfeti.

Paturile din lana de alpaca in decorul casei tale

Datorita fibrelor lor extrem de moi, paturile din lana de alpaca au un luciu natural care capteaza lumina, facandu-le sa arate si sa se simta pur si simplu luxoase. Din acest motiv, aceste accesorii simple pentru casa pot adauga cu adevarat o nota de stil si eleganta casei tale, ajutand-o sa arate si sa se simtă stilata si mai ales confortabila.

Aici la Mango+Bloom poti cumpara paturi autentice din lana de alpaca cu modele native in diferite nuante. Descopera intreaga colectie de paturi disponibila cu livrare rapida din stoc aici.

Sa fim mai… alpaca

Daca am vorbit mai sus de proprietatile fibrelor de alpaca credem ca ar trebui sa mai mentionam ceva ce noi aici la Mango+Bloom iubim la aceste minunate alpaca. Principala superputere a alpaca este sa faca toate acestea in timp ce sunt in continuare blande cu Pamantul. Alpaca care paseste nu smulge plantele din pamant precum oile si caprele de casmir. Au picioare captusite moi, mai degraba decat copite aspre. Pot trai in cele mai dure conditii si pot produce mai multe fibre in raport cu alimentele pe care le consuma decat oile sau caprele de casmir.

Cum putem fi noi, oamenii, mai… alpaca: rezistenti, eficienti si, mai important, placuti si minunati de a fi in preajma (ia o patura de alpaca si vei vedea ce vrem sa spunem).