colt de relaxare sau de lectura așezat la geam - idei de decor cu 8 elemente esențiale

Crearea unui colt de relaxare in casa ta: 8 elemente esentiale de decor.

Daca exista posibilitatea de a crea un colt de relaxare, fa-o. Daca nu exista o oportunitate naturala, creeaza una. Crearea unui colt in casa noastra unde gasim linistea este o necesitate primordiala.

Daca exista posibilitatea de a crea un colt de relaxare sau de lectura, fa-o. Daca nu exista o oportunitate naturala, creeaza una. In agitatia vietii noastre de zi cu zi, crearea unui colt in casa noastra unde gasim linistea de care avem nevoie devine o necesitate primordiala.

In zilele noastre designerii planifica spatiul pentru a include spatii mai mari, sociabile, amestecate cu colturi mai mici, de relaxare pentru a crea un sentiment de confort si intimitate. Si poti face asta in propria casa daca incluzi cateva elemente esentiale precum un scaun confortabil, niste textile si putina lumina usoara. Si nu trebuie neaparat sa apelezi la un designer de interior pentru ca in acest articol va impartasim pas cu pas cum sa amenajezi spatiul unui colt de lectura ca un expert pentru confort si relaxare maxima.

 

Elemente esentiale pentru a crea un colt de relaxare sau de lectura

Pentru a crea un spatiu linistit doar pentru tine nu este o sarcina usoara. Afla mai jos cum sa creezi un astfel de refugiu in casa ta cu sfaturi despre ce elemente poti integra in spatiul tau si cum sa decorezi astfel incat sa te poti bucura de momente in liniste, in care iti poti savura cafeaua dimineata sau sa te bucuri de o carte buna.

 

#1 Gaseste locul perfect

Un colt la fereastra in camera de zi poate fi o zona incantatoare si fermecatoare pentru un colt de relaxare. Este un spatiu in care te poti bucura de lumina naturala si aprecia privelistea. Este locul perfect pentru a savura cafeaua dimineata sau de a te bucura de un pahar de vin la sfarsitul saptamanii. 

De asemenea, crearea unui colt confortabil in dormitorul tau este o modalitate fantastica de a adauga un plus de confort si relaxare spatiului tau personal. Fie ca esti in cautarea unui loc linistit pentru a te relaxa, a citi sau pur si simplu sa te bucuri de putina liniste, un colt in dormitor poate fi transformat intr-un paradis de confort. Ca si in cazul unui colt in camera de zi, trebuie sa gasesti un colt in dormitor care sa primeasca lumina naturala blanda, dar sa ofere si un sentiment de intimitate.

Pentru a te simti suficient de confortabil si relaxat cand citesti o carte, trebuie sa stii ca nimeni nu te surprinde sau trece prin spatele tau.

Exista atat de multe locuri cu care ai putea experimenta pentru a se potrivi in coltul tau de relaxare. Uneori, este vorba de utilizarea unui spatiu neasteptat care nu este utilizat in prezent in intregul sau potential.

Din punct de vedere al designului, locatia ideala pentru un colt de lectura ar fi amplasat intr-o zona a camerei folosind o biblioteca sau o planta mare pentru a o sectiona, dar intr-un mod care sa se simta in continuare parte din camera. Psihologia din spatele acestei tehnici se numeste prospect si refugiu. Pentru a te simti suficient de confortabil si relaxat pentru a citi o carte, oamenii trebuie sa stie ca nimeni nu vine in spatele lor. De aceea, in mod ideal, este bine sa ai o vedere buna asupra camerei, fara ca cineva sa te poata vedea cu adevarat.

colt de relaxare living ascuns după o planta

Sursa: SohoHome

 

#2 Alege-ti scaunul

Prima prioritate este gasirea unui scaun suficient de mare pe care iti poti ridica picioarele, daca acesta este modul tau preferat. Adesea un fotoliu tapitat sau un fotoliu de lounge este alegerea cea mai des intalnita. Asigura-te ca modelul si tapiteria completeaza decorul general pentru a crea un amestec perfect de stil si confort.

Ideale pentru spatiile cu tavane inalte, alegerea unui scaun suspendat din ratan ofera o experienta de sedere unica si incantatoare. Leganarea usoara induce relaxarea, creand o atmosfera asemanatoare coconului. Arunca o blanita de oaie pentru a face sederea mai confortabila, perfecta pentru a visa cu ochii deschisi.

alegerea scaunului in crearea unui colt de relaxare in casa ta

Sursa: CocoCozy

 

#3 Ia in considerare un taburet pentru picioare

Daca aveti un spatiu pentru el, un taburet poate duce confortul la nivelul urmator. Acestea nu numai ca ofera un plus de confort, dar creeaza si o ambianta relaxata, informala, perfecta pentru meditatie sau conversatii ocazionale. Puful marocan din piele naturala Casablanca arata grozav intr-un stil de decor contemporan. Daca cauti sa completezi un stil boem sau minimalist, poti integra cu succes un puf din piele sau o perna de podea marocana pe care le poti schimba in functie de se sezon. 

scaun suspendat din ratan in crearea unui colt de relaxare in dormitor

Sursa: StyleCurator

 

#4 Delimiteaza zona de relaxare cu un covor

Un fotoliu confortabil este baza evidenta pentru coltul tau relaxant, dar covorul este la fel de important pentru a crea acea atmosfera confortabila. In crearea unui colt relaxant, adaugarea unui covor este mai mult decat o alegere decorativa - este un element cheie care contribuie la confortul general. Podelele pot fi reci, mai ales in incaperile cu suprafete dure, cum ar fi lemnul sau gresia. Un covor adauga un strat suplimentar de moliciune sub picioare, sporind confortul general al coltului tau. 

Covorul in coltul de relaxare are un impact deoarece vizual spatiul se simte diferit si poti incepe sa creezi asocierea ca aceasta zona este special pentru relaxare.

Indiferent daca stai pe un scaun sau te relaxezi pe pernele de podea, prezenta unui covor pufos ofera o suprafata tactila si primitoare. Alege intotdeauna ceva cu tesatura mare si acre se simte gros, texturat si pune confortul pe primul loc. Un covor moale din lana naturala este luxul suprem si perfect pentru a va infunda degetele dupa o zi lunga si obositoare.

De asemenea, un covor bine plasat ajuta la definirea limitelor si leaga impreuna elemente din coltul tau, cum ar fi scaunul, decorul si iluminatul. Creeaza o ancora vizuala, facand coltul sa se simta ca un spatiu distinct si intentionat, separat de restul incaperii.

 

#5 Stratifica cu textile

Exista vreo senzatie mai placuta decat sa te scufunzi intr-un fotoliu inconjurat de perne si invelit in patura ta preferata? Sa decorezi cu perne si paturi este esential, pentru ca nici un colt confortabil nu ar putea fi complet fara cateva textile care se simt placut pe piele.

Foloseste materiale naturale minunate, cum ar fi perne decorative din bumbac plusat sau paturi din lana, pentru a oferi coltului tau linistea si sentimentul de apropiere de natura pe care le cautam mai mult ca niciodata. Incearca sa completezi celelalte aspecte ale spatiului. Noua ne place sa asortam cateva perne intr-o paleta de culori de baza simple si cu una dintre paturile din lana de alpaca cu modele native.

colt de lectura cu stratificare de textile și delimitarea zonei cu un covor

Sursa: Marzena Marideko Instagram

 

#6 Incorporeaza elemente functionale

Odata asezat pe locul tau, toate conforturile ar trebui sa fie la indemana. Fie ca este vorba despre o ceasca de ceai, o carte sau ochelari de citit, un spatiu destinat acestor articole este de nelipsit in crearea coltisorului tau de relaxare. 

O masuta laterala ofera o suprafata convenabila la indemana bratului, ce iti permite sa pastrezi lucrurile esentiale aproape. Poate tine o lampa de lectura, oferind iluminare concentrata pentru cartea sau revista ta. In plus, ofera o suprafata stabila pentru gustari, dispozitive electronice sau obiecte decorative.

 

#7 Opteaza pentru iluminare specifica pentru refugiul tau

Ce ar fi un colt de lectura confortabil fara iluminarea perfecta? Ia in calcul momentul din zi in care cel mai probabil il vei folosi si asigura-te ca locul tau relaxant primeste lumina atat dimineata cat si in restul zilei. 

Pentru un colt de lectura ia in considerare iluminatul de lucru astfel incat poti directiona fasciculul de lumina acolo unde este nevoie.

Nu ignora iluminatul pe timpul serii asa ca ia in considerare sa integrezi in coltul tau de relaxare veiozele sau lampile de podea care iti vor imbunatati semnificativ atmosfera. Cauta o lampa ce permite reglarea intensitatii luminii sau cu becuri multiple pentru a directiona lumina acolo unde este nevoie.

 

#8 Foloseste lumanari pentru a da tonul

Mirosul ne ajuta sa activam semnele emotionale. Include lumanari in coltul tau de relaxare foloseste-l doar in acea zona, astfel incat sa ajungi sa asociezi acel miros cu un anumit moment si sentiment. 

Foloseste o lumanare parfumata pentru a introduce un parfum placut, dar si pentru a adauga o stralucire calda si intima spatiului tau. Poti integra ca piese decorative suporturi de lumanari si felinare. Daca nu vrei sa stai cu grija poti opta pentru felinare fara flacara cu lumini LED care sunt, de asemenea, o alternativa sigura si convenabila.