Covor cu gramada mica sau inalta: Care este mai potrivit pentru spatiul tau?

Covor cu gramada mica sau inalta: Care este mai potrivit pentru spatiul tau?

Daca recent ai inceput cautarea pentru covorul potrivit spatiului tau, s-ar putea sa te fi intalnit cu cateva expresii misterioase. Hai sa le deslusim in acest articol.

Alegera unui covor nu se refera doar la culoare, stil si dimensiune. Daca recent ai inceput cautarea pentru covorul potrivit spatiului tau, s-ar putea sa te fi intalnit cu cateva expresii misterioase: inaltimea gramezii, tesatura plata sau covor cu fir lung. Din fericire, suntem aici pentru a dezvalui cele mai bune sfaturi despre cum sa alegi grosimea unui covor pentru spatiul tau.

Unul dintre aspectele importante de luat in considerare in alegerea covorului potrivit pentru camera este materialul din care acesta este realizat. Dupa cum probabil stiti deja, covoarele noastre sunt realizate manual din fibre naturale de cea mai inalta calitate - lana, bumbac sau iuta - si nu sunt folosite materiale sintetice. In egala masura, modul cum aceste covoare sunt realizate - fie ca vorbim de tehnica de tesut sau de gramada covorului - este la fel de crucial in alegerea covorului potrivit pentru spatiul tau. 

Ce este gramada covorului?

Ca sa raspundem scurt, este grosimea covorului. Aceasta consta in lungimea fibrelor individuale de covor de la materialul de suport pana la varfurile fibrelor. Inaltimea gramezii este un factor important de luat in considerare, deoarece va afecta textura, confortul si caracterul practic al unui covor in timp.

In general, covoarele cu gramada mica nu depasesc inaltimea de 0,5 cm iar cele cu gramada medie variaza intre 0,5 cm si 1,25 cm. Un covor cu gramada mare poate varia de la 1,25 cm si pana la 2 cm inaltime, insa unele dintre covoarele cu densitate mare pot chiar depasi aceasta inaltime.

covor traditional kilim alwar din lana si bumbac, zoom

Covoare tesute plat / cu gramada mica

Covoarele cu tesatura plata sunt realizate printr-un proces de tesere a firelor de urzeala si batatura pe razboaie de tesut, rezultand un covor subtire, usor, cu un profil redus. In general, lana este principala fibra utilizata in realizarea unui covor tesut plat insa adesea este intalnita impletirea firelor de lana cu cele de bumbac sau iuta. Aceasta compozitie ajuta la textura, durabilitate sau permite infuzia de culori vibrante prin absorbtia usoara a colorantilor naturali.

Varietatea lor in stil si material le face o alegere versatila pentru diferite zone ale casei, combinand caracterul practic cu atractivitatea estetica. De la simplitatea tesaturii simple si pana la modelele cu simboluri si semnificatii ale unui kilim, covoarele tesute plat ofera un plus atemporal oricarui decor.   

Avantajele covoarelor tesute plat / cu gramada mica:

  • Sunt covoare de calitate si in general mult mai accesibile la pret ca cele cu gramada mare realizate din acelasi material;
  • Sunt usor de curatat prin simpla aspirare periodica, scuturarea lor sau folosirea unui batator de covoare;
  • Majoritatea covoarelor tesute plat sunt reversibile si extrem de durabile;
  • Mai putin predispuse la uzura, facandu-le perfecte pentru zone cu trafic intens precum bucatarie, holuri sau sufragerie;
  • Materialele naturale ale covoarelor cu tesatura plata permit infuzia de culori vibrante, devenind astfel alegeri practice dar si stilate.
covor modern gros si pufos din lana creat manual in maroc, model alb cu dungi negre asimetrice, zoom

Covoare tesute prin innodare / cu gramada inalta

Covoarele din lana innodate sunt realizate in intregime manual, printr-un proces meticulos ce implica legarea fiecarui nod de lana unul de celalalt. Procesul de tesere prin innodare difera de la regine la regiune, insa aceste covoare sunt o dovada a maiestriei artizanilor si a tehnicilor traditionale de confectionare a covoarelor. Designurile lor unice si detaliate, moliciunea maxima oferita, completate de capacitatea lor de a dura generatii intregi, fac din aceste covoare din lana innodate un plus pretuit oricarei case.

Covoarele noastre marocane sunt tesute prin innodare din lana pura de la oile crescute la poalele Muntilor Atlas din Maroc. Mestesugari priceputi cu traditii de mii de ani realizeaza covoare cu fir lung incredibil de luxoase si confortabile, care se simt moi sub picioare. Cu ingrijirea necesara, aceste covoare din lana naturala pot ramane pufoase si luxoase ani de zile, oferind confortul mult necesar oricarui spatiu.

Avantajele covoarelor innodate / cu gramada inalta:

  • Apreciate pentru senzatia lor confortabila, calda si luxoasa;
  • Oferind o suprafata moale si calda sub picioare, adesea aceste covoare pufoase cu fir lung sunt alese in camera de zi sau dormitor;
  • Sunt versatile si pot fi folosite in diferite stiluri de decor;
  • Cu ingrijirea corespunzatoare, covoarele innodate pot dura generatii intregi.

In final, un ultim sfat…

Un covor gros cu firul mare nu inseamna automat calitate si durabilitate mai buna. De multe ori vedem ca majoritatea covoarelor tesute plat dureaza mai mult, fiind mai usor de intretinut si fac fata mult mai bine uzurii zilnice. Este important  sa acordam atentie continutului fibrelor, deoarece covoarele create sa dureze sunt realizate din fibre de buna calitate, naturale. Aici la Mango+Bloom credem ca este important sa cunoastem originea produselor pe care le cumparam. Cine a creat, cu ce materiale si de ce a facut asta - sunt cateva aspecte de care trebuie sa fim constienti si care credem ca da astfel o semnificatie in plus oricarei achizitii.