Cum arata momentele de relaxare pentru tine? O plimbare in parc, cateva zile la munte sau la mare departe de agitatia din orase, sau poate cateva clipe petrecute in propria ta gradina? Multi dintre noi avem aceasta dorinta de a evada din rutina zilnica si de a ne reconecta cu mama natura.
Te intelegem, natura are un efect extraordinar asupra sanatatii noastre, atat emotional cat si fizic. Sa demonstrat ca petrecerea timpului in natura si aducerea elementelor acestuia in spatiile noastre interioare reduce stresul si ne imbunatateste starea de spirit - ambele fiind destul de importante pentru a trai o viata fericita.
Dar ce ai face daca ti-am spune ca doar cu cateva elemente decorative iti poti crea un spatiu simplu care iti va aduce acel sentiment de a fi in aer liber. Aici la Mango+Bloom cream spatii pentru a nu simti nevoia sa evadam din ele.
Ce inseamna de fapt „a aduce natura inauntru”?
Probabil ai citit sau auzit expresia ”bring the outside in” de nenumarate ori poate pe retelele de socializare cu idei de decor si nu numai. In termeni simpli, din punct de vedere al designului de interior, este vorba despre a te bucura de frumusetea naturala si de aer curat pe tot parcursul anului. Cu cateva idei de design interior natural, puteti crea o atmosfera pamanteasca, relaxanta in casa ta folosind materiale si elemente naturale. Iata cum sa o faci.
1. Acorda atentie texturilor
Este un fapt dovedit ca oamenii raspund pozitiv la texturile moi si ca identifica materiale cum ar fi blana, catifeaua si matasea naturala, cu fericirea. Data viitoare cand te gandesti sa redecorezi, ia in considerare tesaturile si materialele care evoca natura.
Cateva covoare din blana naturala plasate in locurile in care iti petreci cel mai mult timp iti vor face sederea mult mai relaxanta. Textura, nuanta delicata si atingerea unui covor din blana de oaie din colectia noastra australiana te va face sa le adori. Sa iti treci mainile prin aceste covoare pufoase din blana confera un sentiment extrem de tactil si linistitor. Imperecheaza-le cu perne decorative din alte materiale naturale precum lana, blana sau bumbac organic. De asemenea, o patura din lana de alpaca sau merino aruncata pe canapea, in pat sau pe scaunul preferat te va incanta cand vei cauta un loc in care sa te retragi sa savurezi o ceasca cu ceai sau o carte buna.
2. Agata plante de perete sau tavan
Exista oare un mod de a aduce natura inauntru mai bun decat prin introducerea in interiorului a unor plante verzi? Expunerea la plantele de interior cat si ingrijirea acestora poate duce la un sentiment de calm si confort, creand o dispozitie buna.
Ca optezi pentru o feriga in ghiveci pe raftul de carti, o planta atarnata de tavan sau un terariu plin cu suculente, nu numai ca sunt placute din punct de vedere estetic, dar sunt si bune pentru tine. Tine totusi minte ca, din perspectiva vizuala, nu orice planta verde are acelasi efect. Studii recente au aratat ca plante precum ficusul sau iedera diavolului asigura o starea buna de spirit asa cum alte plante - sa spunem un cactus - nu o poate face. Designerii de interior folosesc aceste principii din neurostiinta pentru a crea spatii care favorizeaza productivitatea sau bunastarea.
3. Utilizeaza materiale naturale pentru mobilier si podea
Indiferent daca doresti sa redecorezi un intreg spatiu sau doar sa adaugi cateva elemente naturale in schema ta de design interior, aceasta o poti face cu piese de mobilier sau piese decorative.
Alege lemnul sau gresia pentru podeaua ta pentru a crea o tranzitie usoara de la exterior la interior. Plaseaza pe acestea covoare din fibre naturale precum iuta, sisal sau daca doresti o piesa de accent poti opta pentru un covor din piele de vaca. Nu numai ca va fi usor de pastrat curat dar va arata si minunat pe podea.
Lemnul de mango, de stejar, bambus, ratan sau rachita pot fi o alegere buna pentru piese de mobilier. Acestea pot fi de asemenea gasite si in cosuri, oglinzi sau alte decoratiuni de perete.
4. Inconjoara-te de culorile naturii
Poate parea evident, dar daca doresti sa simti ca esti in natura, atunci inspira-te din nuantele naturii atunci cand alegi paleta de culori. O paleta de culori in tonuri pamantesti include tonuri naturale sau subtile precum ocru, teracota sau verde masliniu sau orice alta nuanta care evoca pamantul, marea, mineralele si aerul. Potrivit psihologiei culorilor, nuantele inspirate din natura sunt cele mai bune pentru interioare, deoarece calmeaza si revigoreaza. Aplica aceasta scema de culori pamanteasca cand alegi culoarea peretilor, tapiteria canapelei si scaunelor sau chiar a mobilierului, obiectelor de decor sau lenjeriei de pat.
5. Lasa lumina naturala sa intre in casa
Adesea, tragem draperiile si ignoram lumina naturala si razele soarelui care sunt atat de importanta pentru noi. Lumina naturala imbunatateste somnul, ne ajuta la cresterea nivelului de vitamina D si poate ajuta la combaterea depresiei sezoniere. Daca ai optiunea, ia in considerare instalarea de ferestre cat mai inalte, din podea pana in tavan, sau usi de sticla pentru a permite mai multa lumina naturala in timpul zilei. Acest lucru nu numai ca va lumina spatiul, dar iti va oferi si o priveliste deosebita catre natura de afara.
6. Foloseste lumanari parfumate sau uleiuri esentiale
A fi in natura este o experienta multi-senzoriala, asa ca si spatiul tau interior ar trebui sa fie la fel. Nu este un secret pentru nimeni ca anumite arome pot ajuta la crearea unei starii de spirit bune sau la inducerea relaxarii. Asa ca de ce nu ai alege sa le incorporezi in decorul natural al casei tale? Unele uleiuri esentiale populare includ lavanda, iasomie, eucalipt sau menta. Poti folosi aceste uleiuri in diffuser sau poti opta sa folosesti aceste arome in lumanari parfumate.
Sfat bonus: Adu interiorul afara in natura
A aduce interiorul afara este o modalitate excelenta de a te asigura ca spatiul tau curge din casa in gradina. Poti crea o atmosfera confortabila pe terasa prin stratificarea covoarelor exterioare, adaugand perne de podea in jurul masutei de cafea. Pentru a crea fluiditate poti continua schema de culori din interior pana la accesoriile exterioare. Acelasi lucru il poti face si in cazul unui balcon. Puteti folosi aceeasi pardoseala atat in interior cat si la exterior pentru a face o tranzitie usoara intre cele doua. Atat timp cat folosesti aceleasi culori si texturi, vei simti ca trecerea este usoara dintr-un spatiu in altul.