covoare traditionale kilim - origini si istorie

Ce sunt Kilim-urile: Originile si istoria acestor covoare traditionale atemporale

Kilim-urile sunt de o frumusete incontestabila si nu este de mirare de ce designerii aleg aceste covoare atemporale in decorul interioarelor.

De-a lungul istoriei, oamenii s-au izolat impotriva variatiilor climatice tesand panze pentru imbracaminte si covoare. Productia de textile a evoluat de-a lungul a mii de ani de la cele mai simple metode de impletire cu degetele a fibrelor animale si vegetale pana la complexitatea teserii cu razboaie electrice computerizate, iar odata cu aceasta, textilele insesi s-au dezvoltat din cele mai elementare articole in cele mai elaborate artefacte de prestigiu, defilate pur pentru frumusetea lor decorativa sau ca simboluri ale identitatii de grup.

Teserea plata a covoarelor este practicata in multe comunitati raspandite pe tot globul. In America de Nord, Navajo tes covoare si paturi, in timp ce in Mexic se fabrica paturile si husele cunoscute sub numele de sarapes, iar tesatorii din Peru, Bolivia si Ecuador sunt bine cunoscuti pentru maiestria cu care tes covoare si paturi din lana de alpaca.

Europa are propria sa traditie indelungata de tesut covoare; colectionarii de textile vor fi familiarizati, de exemplu, cu tesaturile plate din Scandinavia, Romania, Polonia, Ungaria si Grecia, dar ar putea fi surprinsi sa afle ca multe dintre practicile traditionale europene de tesut isi au originea, de fapt, din grupurile de nomazi si ale oamenilor din satele de munte din Africa de Nord si din Asia Centrala si de Vest.

Migrand peste stepe si munti, conducandu-si caprele si oile, sau ducandu-si o existenta in insula indepartata a unui lant desertic, nomazii si satenii au combinat cu succes calitatile de utilitate, portabilitate si ornamentatie in textilele lor. Paturile si covoarele lor tesute plate au asigurat protectie impotriva caldurii aprige, a frigului amar, a zapezii si a ploii. Corturile sunt tinute uscate si in siguranta, iar pe podeaua de pamant sunt intinse covoare si paturi de lana de oaie. Din nevoi atat de modeste s-a dezvoltat o cultura a tesaturii fara egal. Tesaturi si covoare traditionale rezultate de aceste simple razboaie nomade le recunoastem acum sub numele de kilim.

pastor anatolian care poarta o mantie cu motive de stele care apar adesea pe kilim-uri

Un pastor anatolian occidental care poarta o mantie de pasla decorata cu motive de stele care apar adesea pe kilim-uri

Aproape toti tesatorii acestor numeroase si variate triburi si grupuri sunt uniti de credinta lor musulmana. Desi teserea plata a covoarelor este anterioara venirii lui Mahomed, religia islamica a oferit nomazilor si satenilor un sistem de existenta care, departe de a suprima maiestria credinciosilor, a dezlantuit un aliment de creativitate in artele si mestesugurile lor. Islamul este o religie atotcuprinzatoare care s-a amalgamat bine cu stilurile de viata si traditiile oamenilor si cu abilitatile si practicile trecutului lor pre-musulman. Rafinamentul artelor decorative ale lumii musulmane se reflecta in culorile si modelele kilimurilor. Cu toate acestea, cele mai multe dintre textilele care au fost descoperite nu sunt inspirate de ierarhia curtii bogate pentru care sunt cunoscute imperiile otoman, safavid si mameluc. Dimpotriva, ele reprezinta munca si bogatia comunitatilor care traiesc o viata umila in conditii dure.

Pe masura ce orasenii bogati ai imperiilor islamice cautau cele mai bune textile si tesatori atat in propriile meleaguri, cat si in strainatate, satenii si nomazii au continuat sa tese covoare traditionale tesute plat dar si covoare innodate, care asigurau atat elementele esentiale, cat si confortul existentei de baza. Aceste popoare, in special nomazii, nu aveau altceva decat mediul natural care sa le ofere toate elementele necesare tesutului. Recoltand lana si parul de la animalele lor, sintetizand colorantii din orice sursa a fost disponibila si construind razboaie din lemnul copacilor, satenii si nomazii au produs o gama uimitoare de covoare si paturi de-a lungul secolelor.

Kilimurile au servit drept covoare, iar procesul de tesut plat a facilitat producerea de valize si genti puternice si colorate pentru a contine bunurile personale, curele pentru a lega sacii de animale in timpul migratiei, benzi pentru a asigura corturile atunci cand sunt ridicate si saci mari pentru transportul alimentelor si a imbracamintei. Peretii cortului pentru impartirea zonelor pentru barbati si femei au fost adesea facuti din tesaturi kilim.

Kilimurile erau folosite ca huse pentru pregatirea alimentelor, carpe pentru mancare si covoare de rugaciune. Oaspetii erau tratati cu o gama rafinata de cele mai bune tesaturi plate, ca o etapa a statutului si ospitalitatii gazdelor lor; intrucat camera principala a unei case musulmane continea putin mobilier, gazda si oaspetele se asezau sau se intindeau pe podea, sprijinindu-se pe o perna de podea. In lunile de vara, covoarele erau intinse afara intr-o curte umbrita sau pe acoperisurile plate ale caselor seara, pentru a oferi un refugiu confortabil de caldura. Acelasi aranjament exista si in corturile nomazilor, care pastreaza kilim-urile ordonat in saci sau valize atat pentru a economisi spatiu, cat si pentru a usura transportul. Pe langa confort, kilim-urile, impreuna cu bijuterii, imbracaminte, mobilier pentru corturi, exprimau identitatea satului sau grupului de nomazi si serveau, alaturi de covoarele innodate, metalele pretioase si animalele, ca forma de bogatie a familiei. Intr-un moment de criza sau de nevoie de o marfa care nu poate fi nici fabricata, nici adunata, oricare dintre aceste posesiuni ar putea fi data la schimb sau vanduta in pietele locale.

negociere in piata de covoare kilim din Afghanistan

Bazarul Kilim din Maimana din nordul Afganistanului. Doar negocierile indelungate vor asigura o intelegere, iar odata data mana aceasta trebuie sa fie onorata.


Cel mai important, productia de kilim a ramas o parte integranta a oportunitatii unei tinere si a familiei ei de a-si imbunatati statutul prin casatorie, pentru ca nu numai ca abilitatea ei de a tese ofera o sursa utila de bogatie pentru sotul ei si pentru familia sa, dar a constituit intotdeauna o parte majora a zestrei miresei. Atunci, ca si acum, aranjamentul casatoriei de catre batranii familiei era de o importanta vitala si implica mult mai mult decat unirea a doua persoane. O fata ar fi logodita de la o varsta frageda, devenind un instrument de legatura intre doua familii si creand astfel un posibil beneficiu financiar, comercial si politic macar familiei mirelui, daca nu ambelor parti implicate. Schimbul de avere se facea prin covoare, bijuterii, animale si bani, si acordarea de drepturi de pasunat, apa si irigare. Prin urmare, tesutul kilim-urilor era o abilitate importanta pe care o stapaneste o tanara mireasa, invatata de mama ei si de alte femei din familie. Creat cu un sentiment de mandrie, datorie si dragoste, fiecare articol ar contine simboluri ale traditiilor familiei si identitatii tribale si totemuri de superstitie, noroc si fertilitate, condimentate cu inspiratia personala a viitoarei mirese, a carei exuberanta tinereasca va fi verificata de obiceiurile si principiile unei societati musulmane conservatoare. Asemenea standarde si coduri, legile islamului si traditiile tribale onorate de timp, nu au anulat vitalitatea creativitatii tribale, ci au oferit, de fapt, un cadru structurat, un set de reguli si linii directoare, in cadrul carora potentialul imaginativ si abilitatile tesatorul poate fi disciplinat. Constrangerile asupra expresiei de sine au asigurat, de asemenea, continuitatea compozitiilor, modelelor si desenelor tribale de la o generatie la alta si tocmai aceste elemente, atunci cand sunt combinate cu dorinta zeloasa de a crea o zestre de calitate, explica de ce atat de multe kilimuri au fost realizate atat de minutios de-a lungul secolelor fara perspectiva unui castig comercial real.

Arta tesaturii a fost intotdeauna o arie predominant feminina si continua sa faca parte din sarcinile zilnice a unei femei in gospodarie. In loc sa tese continuu, este mai probabil sa inceapa si sa se opreasca asa cum doreste. Cu siguranta ciclul agrar sezonier va dicta tiparul activitatii de tesut. Pentru nomazi, sederea intr-o tabara de vara inalta in munti este timpul cel mai propice pentru munca intensiva la razboaie de tesut. Pentru sateni, totusi, astfel de luni de vara sunt o perioada aglomerata de ingrijire a culturilor si de recoltare pentru toata familia, iar iarna este cel mai productiv sezon de tesut. In majoritatea comunitatilor stabile, teserea kilim-ului este in mare masura o activitate mai degraba ca o distractie decat ca o ocupatie principala. Este adesea o activitate comunala, astfel incat doua sau trei femei pot lucra simultan la un kilim mare.

Teserea kilimului a oferit, de asemenea, o oportunitate de a da pomana, prescrisa de Coran. Kilimurile, donate atat de cei bogati, cat si de cei saraci ai comunitatii, nu numai ca ofera decoratiuni colorate pentru podeaua moscheii, ci servesc si ca un spatiu cu mai multe straturi, cald si confortabil pentru rugaciune si prosternare. In Anatolia, in special, prevalenta pomanei a asigurat ca, cel putin pana de curand, moscheile au functionat ca un depozit al istoriei locale din tesatura plata si covor innodat.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cerintele comertului international au inceput sa exercite o presiune din ce in ce mai mare asupra stilului de viata in mare parte autosuficient al nomazilor si satenilor. Confruntati cu asezarea fortata a ratacitorilor „indisciplinati” in interesul statului si cu inundarea pietei cu textile ieftine, fire si coloranti, popoarele rurale au fost lipsite de dreptul de a avea existenta independenta. Odata stabilit, un trib trebuia sa supravietuiasca prin comert sau schimb, ceea ce insemna ca multe aptitudini aparent irelevante pentru viata satului sau orasului au fost abandonate. In acest fel tesutul benzilor si decoratiunilor de cort, precum si a unor saci si valize a fost primul element al productiei textile traditionale care a suferit in fata absorbtiei grupului in societatea moderna.

Triburile stabilite au continuat, in general, sa produca kilim-uri, care sunt predominant pentru uz casnic sau pentru consum local. Desi unele triburi au incetat intr-adevar sa tese, alte grupuri sau sate au devenit bine cunoscute pentru crearea de noi covoare, iar in ultimul timp si-au crescut productia.

Nu exista nicio indoiala ca compozitia kilim-urilor a fost afectata dramatic. Casatoriile tribale au devenit mai frecvente, grabind amalgamarea stilurilor culturale si confuzand mostenirea artelor „traditionale”. Aceste schimbari au fost adesea insotite de o scadere a maiestriei, in special evidenta in aparitia culorilor neplacute care provin din introducerea colorantilor sintetici din Europa la sfarsitul secolului al XIX-lea. Dezintegrarea standardelor de tesut si vopsit nu a fost, totusi, uniforma, ci s-a raspandit incet de la orase la orase, sate si, eventual, in zonele rurale, astfel incat in unele dintre grupurile nomade din Africa de Nord, Anatolia, Iran si Afganistanul inca se tese cu materiile prime si stilurile asemeni stramosilor lor. Exista ocazii in care fuziunea modelelor si stilurilor diferitelor triburi, sau folosirea colorantilor moderni si a influentelor de design din Occident, au dus la crearea de kilimuri extrem de individuale.

Colectarea kilim-urilor de catre occidentali este un entuziasm recent. In timp ce caracterul exotic si luxos al covorului innodat ii asigurase dezirabilitatea de catre biserica si elita chiar inainte de secolul al XVI-lea, covoarele tesute plate au fost ignorate sau considerate ca lucrarea inferioara a taranimii si folosite de coloniali ca paturi pentru caini, covoare pentru picnic si pentru a impacheta covoare innodate. Abia in anii 195 si 196, dupa introducerea transportului rapid in masa, un numar mare de occidentali au fost atrasi de tesaturile plate. Atentia principala in Occident a fost concentrata pe textilele colorate si puternic modelate ale grupurilor anatoliene si ale triburilor din sudul Iranului.

La inceput, kilim-urile erau, in cea mai mare parte, apreciate de occidentali pentru calitatile lor grafice si atarnau pe perete. Aceste lucrari mari si dramatice au fost expuse de galeriile textile specializate din lumea occidentala, initiind, alaturi de cerintele entuziaste ale turistilor emancipati si perspicacitatea anumitor designeri de interior, o constientizare generala a kilim-ului ca un covor neobisnuit de podea sau agatat. La mijlocul anilor 1980, kilim-ul castigase credibilitate pe piata de mobilier a natiunilor occidentale, astfel ca noi tesaturi plate turcesti pot fi gasite acum in galeriile de covoare orientale si in magazinele de covoare si mobilier. Oamenii au inceput sa foloseasca kilim-urile in moduri foarte imaginative. Kilimurile vechi, traditionale si rare, datorita valorii lor istorice si interesului vizual, sunt de obicei expuse doar in muzee sau pastrate in colectii private. Alte kilimuri cu aspect decorativ si practic au fost folosite ca tapiterie, perdele sau huse de perne decorative kilim, precum si material pentru accesorii de moda, inclusiv genti de mana, portofele, curele, palarii, pantofi, valize si serviete, alaturi de alte utilizari visate de designeri imaginativi. Kilimurile ofera cu siguranta versatilitatea necesara pentru piata designerilor, deoarece bogatia lor nesfarsita de modele si combinatiile neobisnuite de culori ofera o inspiratie proaspata tuturor. Modelele si culorile Kilim au avut, de asemenea, un impact mare asupra industriei de imbracaminte si textile, care a imprumutat compozitiile lor stravechi si le-a recreat, astfel incat atat modelele tribale pre-islamice, cat si cele islamice sa apara pe tesaturi imprimate si tesute in intreaga lume occidentala. Fotografiile kilim-urilor, vazute in intregime sau ca detalii, apar acum pe felicitari, carti postale si hartie de impachetat.

In mod ironic, acum arta inerenta a tesaturii plate este recunoscuta pe scara larga dar productia formelor traditionale de tesatura plata este in scadere. Asta a facut ca preturile vechilor kilim-uri care au fost stranse cu zel, sa creasca in intreaga lume, iar metodele dealerilor de a achizitiona aceste articole au deveni mai lipsite de scrupule ca niciodata. In Anatolia, de exemplu, cand cererea occidentala pentru kilimuri a fost stabilita pentru prima data, kilim-uri vechi au fost cumparate sau schimbate din casele indivizilor triburilor; cand aceasta aprovizionare a scazut, moscheile au fost vizate. Cele multe mii de kilim-uri donate moscheilor ca pomana s-au dovedit irezistibile pentru comercianti sau agentii lor, care s-au apropiat de clerul local inalt, imanul, si ar incerca, prin mijloace corecte sau gresite, sa-l desparta de colectia sa existenta - oferind la schimb kilim-uri noi si covoare de schimb. Incet-incet, kilim-urile au disparut din moscheile din Anatolia si practic nu au mai ramas exemple vechi indigene.

Prin urmare, nu este deloc surprinzator ca tesatorii insisi, in special in Anatolia si Iran, nu numai ca au continuat sa-si produca propriile covoare „de sat”, dar au inceput sa produca kilim-uri care reproduc compozitiile si culorile trecutului - cu diferite grade de succes si, prin urmare, de valoare. Teserea de noi kilimuri in scopuri comerciale este acum o industrie ferm stabilita. Caracterul acestor kilim-uri moderne este adesea departe de cel al noilor tesaturi plate facute pentru uzul propriu al tesatorilor, dar ele completeaza un gol pe piata si au oferit, de asemenea, un venit tesatorilor.

Este clar ca motivatiile pentru teserea covoarelor kilim s-au schimbat foarte mult in ultimul timp. Kilimurile realizate pentru profit si comert pe o piata internationala au inlocuit in mare masura exemplele „traditionale” produse pentru uz casnic sau ca parte a unei zestre. Piata poate parea acum enorm de confuza pentru un potential colectionar, pentru ca nu numai ca se gasesc exemple traditionale, ci si un val de productie recenta din sat, precum si kilim-uri comerciale de orice calitate si valoare. Numai prin familiarizarea cu multe kilimuri diferite, vechi si noi, dintr-o gama diversa de triburi si sate, cineva va putea discerne valoarea comerciala a unei piese. Fie ca exemplul este un covor de antichitate valoros care exprima o identitate etnica puternica sau o tesatura plata moderna produsa cu mare verva, caracterul si frumusetea individuala a fiecaruia fac explorarea kilim-urilor extrem de placuta si plina de satisfactii.

Sursa: "Kilim The Complete Guide" Book - Alastair Hull, Jose Luczyc-Wyhowska